Er zijn verschillende manieren waarop je veilig geld kan lenen van verschillende banken en kredietinstanties. Maar ook DUO, Dienst Uitvoerend Onderwijs, voorheen de IB-Groep, kan je helpen.

Geld lenen van DUO

Iedere student die recht heeft op een basisbeurs, krijgt die van de overheid. De hoogte hiervan is afhankelijk van je woonsituatie, woon je bij je ouders of ben je uitwonend? Als je als student een kind opvoedt kun je een toeslag aanvragen.

Wanneer de basisbeurs niet voldoende is kun je een aanvullende beurs aanvragen. De hoogte van deze beurs is afhankelijk van de inkomstengegevens van je ouders. Zij moeten een formulier invullen dat geretourneerd moet worden. Aan de hand daarvan wordt de hoogte van de beurs bepaald. Hoeveel je uiteindelijk leent is aan jou.

Naast de basis- en aanvullende beurs kun je bij DUO ook geld lenen, als aanvulling. De voordelen van deze vorm van lenen is dat de rente laag is, je pas na je studie begint met afbetalen en dat je er 15 jaar over mag doen met een minimaal maandelijks aflossingsbedrag. Deze vorm van lenen is ook handig als je ouders teveel verdienen en je geen recht hebt op een aanvullende beurs.

Bij DUO kun je ook tijdelijk lenen. Dat houdt in dat je bijvoorbeeld een of twee maanden een bedrag leent en dat vervolgens weer stop zet.

Geld lenen van de bank

De meeste banken hebben een leenvorm speciaal voor studenten. Ook hier zijn de rente gunstiger dan wanneer je geen student bent. Het maximaal te lenen bedrag varieert bij elke bank. Ook bij banken hoef je meestal tijdens je studie niets terug te betalen, en blijft de rente laag zolang je student bent. Na je studie wordt de studentenlening omgezet in een doorlopend krediet.

Geld lenen van je ouders

Ook dit is natuurlijk een prima optie. Let er wel op dat je duidelijk afspraken maakt en deze desnoods op papier zet. Zo kunnen er nooit misverstanden bestaan over wat er afgesproken is. De rente bij je ouders is meestal ook het meest gunstig, 0,0%